Artan Raca

MSc.

Artan Raca

Departamenti: 
Kërkim Shkencor
Kontakt: 
artan_raca@universitetipolis.edu.al

PROFILI AKADEMIK

Ark.ARTAN RACA – është diplomuar në vitin 1987 në Universitetin Politeknik të Tiranës si arkitekturë. Ai është arkitekturë e licencuar dhe anëtar i shoqërisë profesionale të AAA dhe AUA. Ai ka përvojë të gjerë si arkitekturë, dizajner interieri dhe auditor energjetik. Që nga viti 2007 ai ligjëron dhe drejton një studio arkitekturore në Universitetin Polis. Ai flet disa gjuhë dhe ka marrë disa njohje lokale e BBC. Ark. Raca ka botuar gjithashtu disa artikuj dhe libra në fushën e arkitekturës.

ARTIKUJ DHE PUBLIKIME

Yunitysna, Anna and Shtepani, Ernest and Raça, Artan (2022) “VILLA MOISSI”-NDIKIMI I SAJ NË ARKITEKTURËN MODERNISTE DHE POSTMODERNISTE-NJË RRETH MEDITERANIST. Journal of Applied Sciences-SUT, 8 (15-16). fq 17-22. ISSN 2671-3047

“Stadiumi dhe një histori fiorentine në tokën shqiptare”, kritika për shembjen e stadiumit Qemal Stafa, botuar në Balkanweb.com (27 Prill 2016)

“Le Corbusier – Proteu i arkitekturës” botuar në të përditshmen MAPO (Gazeta Mapo, 27.10.2015)

“Shtrimi si simbol për një të ardhme më të mirë”, artikulli kushtuar “Piramidës”. Botuar në të përditshmen MAPO dhe gjithashtu në Periodikën Shkencore të Arkitekturës dhe Urbanistikës, FORUM A+P Nr.8 (Dhjetor 2010)

Studimi “Rivendosja e Modernes”. Botuar në të përditshmen MAPO dhe gjithashtu në Periodikën Shkencore të Arkitekturës dhe Urbanistikës, FORUM A+P Nr.1. (janar 2009)

“Sytë që nuk shohin”, një artikull për problemet e arkitekturës në natyrë dhe të dhëna të Tiranës. Botuar në të gjithë ditën “Shekulli” (dhjetor 2000).

Përkthimi dhe përgatitja për botim, libri “Drejt një arkitekturë”, nga Le Corbusier, Botimet PHOENIX. (2000).

CMIMET

2019 “ATTICO Palace”, është nominuar për Çmimin e Bashkimit Europian për arkitekturën bashkëkohore “Çmimi Mies van der Rohe” 2019, Barcelona.

2014 Artan Raca është fitues i “Çmimit të Arkitekturës Shqiptare” 2014, nga Unioni i Arkitektëve dhe Urbanistëve Shqiptarë.

2013 “Pallati i Verdhë”, është nominuar për Çmimin e Bashkimit Evropian për arkitekturën bashkëkohore “Çmimi Mies van der Rohe” 2013, Barcelona.

2011 Pallati “Titanic”, Golem, Shqipëri, “Best design- International Fair of Construction” 2011, Tiranë, Investor N.C.E sh.p.k Albania

RRETH PUNËS

Studio raça arkitektura 2016 u zgjodh në librin “IN praktikë” të firmave më të mira evropiane të arkitekturës, Botuar në Bienalen e Arkitekturës së Venecias, 2016. http://en.presstletter.com/2016/02/studio-raca-arkitektura-lingoto– qendër-2012/

2012 Cituar në, Bulleri. A. TIRANE. Bashkëkohësi e pezulluar, QUODLIBET, STUDIO Citta e Paesaggio f. 118, f. 180-183, 2012, Itali

2011 Cituar në, Bulleri.A, Tiranë. Kryeqyteti i ngjyrosur, Paessaggio urbano – Urban Design, f. 57, 6/2011, Itali

2011 Cituar në, ZONA, godinë, N0. 118. Shtator/Tetor. Itinerari bashkëkohor: Tirana, tre projekte të cituara: “Transatlantiku”, “Pallati i Verdhë” dhe “Guri i Bardhë”.

2008 “Pallati i Verdhë”, i ndërtuar në rrugën “Hoxha Tasim” në Tiranë është përzgjedhur për Kopertinën e faqes profesionale Europaconcorsi, www.divisare.com, sot DIVISARE.