Remijon Pronja

Kandidat PhD

REMIJON PRONJA

Departamenti: 
Art & Design
Kontakt:
remijon_pronja@universitetipolis.edu.al

PROFILI AKADEMIK

Remijon Pronja është pedagog në departamentin e Artit dhe Dezajnit prane Fakultetit te Arkitektures dhe Dezajnit (FAD). Ai eshte gjithashtu dejtues i qendres – MAD Center “Gëzim Qëndro”
Gjate kesaj periudhe ne Universitetin Polis ai eshte angazhuar ne kurset e Historise se Artit Bashkohore, Piktures dhe Vizatimit, me heret ai ka dhene kontributin e tij si pedagog në Liceun Artistik “Jordan Misja”.
Perveç karieres akademike Pronja eshte nje nder bashkëthemeluesit e MIZA Galeri, një hapësirë e drejtuar nga artist në Tiranë (2012 – 2017), e dedikuar ndaj  promovimit dhe mbështetjes së artistëve emergjent nga Shqipëria dhe jashtë saj.
Ai njikohesisht ka nje kontribut ne skenen artistike si artist vizual, vepra artistike e tij trajton gjendjen njerëzore. Pronja ka qenë gjithmonë i tërhequr nga mënyra se si kulturat e ndryshme kanë luftuar për të përshkruar përpjekjet drejt ndërgjegjësimit te tyre. Falë masterit në Artet e Bukura të kryer pranë Universitetit të Milanos e shtyu atë të hetonte përvetësimin kulturor, duke huazuar metoda ndërdisiplinore. Instalacionet, pikturat dhe vizatimet e tij përfshijnë tema të përsëritura të marra nga jetesa dhe fobitë që ajo gjemeron. Malli për shtëpinë, migrimi dhe ndjenja e humbjes janë ndër temat që Pronja sjell në jetë.
Ndër të tjera Remijon Pronja është edhe fituesi i çmimit Ardhje 2018 dhe aktualisht kandidat per PhD prane U-Polis dhe Unife.

PUBLIKIMET E FUNDIT

Pronja R. (2023). The Folkloric Spirit Through the Form. In the case of Tirana recents architectural development. OMB. Polis University.

Pronja R. (2022). Climate change awareness in the Lezha area through artistic practice. OMB. Polis University

Pronja, R. (2020). About the Work “Wavelengths”. In: Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach. Edited by Frank Bauman and Tanja Ducker, pages 40 – 49, Goethe Zentrum, Belgrade. Serbia.

Pronja, R. (2018). Remijon Pronja Oda e Gëzimit, Nushid AlFarah. In: Ardhje 2007 – 2008. Edited by Marko Stamenkoviç, pages 62 – 63 and 75. Pegi Tirana. Tirana, Albania. ISBN 978 9928 233 04 2

Pronja, R. (2018). Conversation. In: EXGRA-TIA. Edited by Isabella Zamboni. Tipografia Altedo srl, Bologna. Italy.

Pronja, R. (2017). Home. In: Mediterranea 18 – young artists biennale. Page 136. Publicated by: BJCEM. 

Pronja, R. (2016). Il vuoto nello², Fibonacci Receipt. Chapter: To be a künstler. In: The whale that was a submarine, contemporary positions from Albania and Kosovo. Pages 226 – 229. Publication edited by: dr. Fabérnyi Julia, Kálmán Borbála. Published by: Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art. Budapest, Hungary. ISBN 978 963 9537 53 8

Pronja, R. (2014). Post – trascrizione di una conversazione telematica. Mention In: Post. Edited by Antonio Frugis and Roberto Lacarbonara. Salento Books. Lecce, Italy.

EKSPOZITA KOLEKTIVE TË PËRZGJEDHURA

2022

Annex Pilot / Kuruar nga Donika Çina, Tulla Culture Center.

GJON MILI International Video Art Festival / Kuruar nga Yllka Gjollesha, 5 shtator – 10 shtator 2022, Korçe, Tirane, Albania.  New York, USA. https://gjonmilivaf.com/

The Revolution of the City Around its Dream / Kuruar nga Stefano Romano dhe Remijon Pronja. Bulevard Art Media Institute ne bashkepunim me MAD Center “Gëzim Qëndro”, Tirane (Albania). https://mad-center.org/the-revolution-of-city-around-its-dream

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Kuruar prej Mirja Linnekugel, Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V. Berlin (Germany). https://missingstories.net/exhibition/exhibition-berlin/

2021

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Thomas Elsen, H2 – Center for Contemporary Art in the Glass Palace, Augsburg (Germany). https://missingstories.net/exhibition/exhibition-augsburg/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić. National Historical Museum, (TAL) Tirana Art Lab. https://missingstories.net/exhibition/exhibition-tirana/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić, PI Museums and Galleries of Podgorica. https://missingstories.net/exhibition/exhibition-podgorica/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić Mladenov, Una Popović and Natalija Vujošević. Novi Sad Museum of Contemporary Art Vojvodina. https://missingstories.net/exhibition/exhibition-novi-sad/  

2020

Arkivi i Hapur – Open Archive / on the attention of Valentina Koça, Zeta Galeri, Tirane. https://qendrazeta.com/2020/12/14/open-archive/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić Mladenov, Una Popović and Natalija Vujošević. Salon of the Museum of Contemporary Art (MoCAB), Belgrade. (Serbia). https://missingstories.net/exhibition/exhibition-belgrade/

BestOf / curated by Valentina Bonomonte and Emanuela Romano, a pick gallery, Turin. Italy. https://apickgallery.com/

2019

Ekrani i Artit Film Festival / Section Curated by Adela Demetja. Art House, Shkodra, Albania. http://www.arthouse.al/project/ekrani-i-artit-2019/?lang=en

Silence For… Curated by Aleksandra Zinovska-Vilic. MKC – Macedonian Cultural Centre. Skopje, North Macedonia.

Reaching Into Transformation / Curated by Xinchen Du. CP Project Space. NYC, USA. https://www.macp.sva.edu/reaching-into-transformation

2018

Executive (Dis)Order: Art, Displacement & the Ban / Curated by Osman Can Yerebakan. Queens Museum. Queens, NY. USA.

Schermo a Schermo/Ekrane përballë / Co – curated by Adela Demetja and Bruno Di Marino. Universiteti i Arteve. Tirana, Albania. https://iictirana.esteri.it/iic_tirana/sq/gli_eventi/calendario/2018/11/schermo-a-schermo.html

Muslim Mulliqi Prize 2018 / Are our Memories History? / Galeria Kombetare Kosove. Curated by Iara Boubnova. Pristina, Kosovo. http://www.residencyunlimited.org/remijon-pronja-featured-in-muslim-mulliqi-prize-2018-are-our-memories-history/

Ardhje Award / Curated by Alban Hajdinaj, Zeta Gallery, Tirana, Albania. https://qendrazeta.com/2018/06/04/ardhje-award-2018-winner/

Exgratia. Collezione Giuseppse Iannaccone / Curated by Adrian Paci dhe Rischa Paterlini. Milano, Italy. https://www.collezionegiuseppeiannaccone.it/collezione-giuseppe-iannaccone-and-art-house-presents-ex-gratia/?lang=en

2017

Idromeno Prize / Curated by Zef Paci & Artan Dracini, Shkoder, Albania.

Parallel Vienna 2017 – Parallel Vienna, Viene, Austria.

Mediterranea 18 – Young Artists Biennale, Curated by Maja Cirič, Tirane-Durres, Albania. https://www.bjcem.org/mediterranea18/

2016

AIRLAB 2016 Exhibition/TICA Residency / Curated by Stefano Romano. Tirane, Abania. http://tica-albania.org/new/en/artists-in-residency

THE WHALE THAT WAS A SUBMARINE – Contemporary Positions from Albania and Kosovo, Curated by Julia Fabényi. Ludwig Museum. Budapest, Hungary. https://www.ludwigmuseum.hu/en/exhibition/whale-was-submarine-contemporary-positions-albania-and-kosovo

2015

This is not a palm tree / Neurotitan Schwarzenberg. Curated by Annika Hirsekorn. Berlin, Germany.

http://www.neurotitan.de/Galerie/Archiv/2015/151107_this%20is%20not%20a%20palm%20tree.html

SARA ART FAIR 2015, Sarajevo, BH.

SUPERMARKET 2015 Stockholm Independent Art Fair. Stockholm, SE.

2014

LANGE NACHT DER MUSEEN. Curated by Lana & Rafet Jonuzi, KU(RZ)NTHALLE – Temporary Contemporary Art and Architecture.  Bregenz, AU.

Group Exhibition, Robert Kananaj Gallery. Toronto, Canada. https://robertkananajgallery.com/index.php?mact=CGBlog,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=37&cntnt01returnid=64

POST YOUNG ALBANIAN ARTISTS. Curated by Antonio Frugis & Roberto Lacarbonara. Museo Pino Pascali. Polignano al Mare, BA. Italy. https://www.museopinopascali.it/portfolio-items/post-young-albanian-artists/

2013

IDROMENO PRIZE, Curated by Zef Paci. Galeria e Qytetit Shkoder.  Shkoder, AL.

2012

ONUFRI PRIZE 2012. “PERCHANCE TO DREAM. Curated by Daniele Capra.GKA, (National Gallery of Art, Albania. https://www.danielecapra.com/testi/onufri-perchance/

Andata / ritorno. Curated by Matilda Odobashi. FAP Gallery. Tirane, ALB.

EKSPOZITA VETJAKE

“Inno alla Gioia e Il Prezzo della Liberta”. Opere Scelte Gallery. Curated by Claudio Cravero. Torino, Italy. 2018 https://operescelte.com/archivio/inno-alla-gioia-e-il-prezzo-della-liberta/

 “Untitled in Allegro Moderato”, ZETA Gallery, Curated by Marko Stamenkovic. Tirana, Albania. 2017 https://qendrazeta.com/2017/06/07/untitled-in-allegro-moderato_remijon-pronja/

“REMIJON PRONJA rex anonymous” Curated by Lana & Rafet Jonuzi, critical text by Daniele Capra. KU(RZ)NTHALLE – Temporary Contemporary Art and Architecture. Bregenz, Austria. 2014 http://remijonpronja.net/news.html