Remijon Pronja

Kandidat PhD

REMIJON PRONJA

Departamenti: 
Art & Design
Kontakt:
remijon_pronja@universitetipolis.edu.al

PROFILI AKADEMIK

Remijon Pronja është pedagog në departamentin e Artit dhe Dezajnit prane Fakultetit te Arkitektures dhe Dezajnit (FAD). Ai eshte gjithashtu dejtues i qendres – MAD Center “Gëzim Qëndro”
Gjate kesaj periudhe ne Universitetin Polis ai eshte angazhuar ne kurset e Historise se Artit Bashkohore, Piktures dhe Vizatimit, me heret ai ka dhene kontributin e tij si pedagog në Liceun Artistik “Jordan Misja”.
Perveç karieres akademike Pronja eshte nje nder bashkëthemeluesit e MIZA Galeri, një hapësirë e drejtuar nga artist në Tiranë (2012 – 2017), e dedikuar ndaj  promovimit dhe mbështetjes së artistëve emergjent nga Shqipëria dhe jashtë saj.
Ai njikohesisht ka nje kontribut ne skenen artistike si artist vizual, vepra artistike e tij trajton gjendjen njerëzore. Pronja ka qenë gjithmonë i tërhequr nga mënyra se si kulturat e ndryshme kanë luftuar për të përshkruar përpjekjet drejt ndërgjegjësimit te tyre. Falë masterit në Artet e Bukura të kryer pranë Universitetit të Milanos e shtyu atë të hetonte përvetësimin kulturor, duke huazuar metoda ndërdisiplinore. Instalacionet, pikturat dhe vizatimet e tij përfshijnë tema të përsëritura të marra nga jetesa dhe fobitë që ajo gjemeron. Malli për shtëpinë, migrimi dhe ndjenja e humbjes janë ndër temat që Pronja sjell në jetë.
Ndër të tjera Remijon Pronja është edhe fituesi i çmimit Ardhje 2018 dhe aktualisht kandidat per PhD prane U-Polis dhe Unife.

PUBLIKIMET E FUNDIT

Pronja R. (2022). Climate change awareness in the Lezha area through artistic practice. OMB. Polis University

Pronja, R. (2020). About the Work “Wavelengths”. In: Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach. Edited by Frank Bauman and Tanja Ducker, pages 40 – 49, Goethe Zentrum, Belgrade. Serbia.

Pronja, R. (2018). Remijon Pronja Oda e Gëzimit, Nushid AlFarah. In: Ardhje 2007 – 2008. Edited by Marko Stamenkoviç, pages 62 – 63 and 75. Pegi Tirana. Tirana, Albania. ISBN 978 9928 233 04 2

Pronja, R. (2018). Conversation. In: EXGRA-TIA. Edited by Isabella Zamboni. Tipografia Altedo srl, Bologna. Italy.

Pronja, R. (2017). Home. In: Mediterranea 18 – young artists biennale. Page 136. Publicated by: BJCEM. 

Pronja, R. (2016). Il vuoto nello², Fibonacci Receipt. Chapter: To be a künstler. In: The whale that was a submarine, contemporary positions from Albania and Kosovo. Pages 226 – 229. Publication edited by: dr. Fabérnyi Julia, Kálmán Borbála. Published by: Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art. Budapest, Hungary. ISBN 978 963 9537 53 8

Pronja, R. (2014). Post – trascrizione di una conversazione telematica. Mention In: Post. Edited by Antonio Frugis and Roberto Lacarbonara. Salento Books. Lecce, Italy.

EKSPOZITA KOLEKTIVE TË PËRZGJEDHURA

2022

Annex Pilot / Kuruar nga Donika Çina, Tulla Culture Center.

GJON MILI International Video Art Festival / Kuruar nga Yllka Gjollesha, 5 shtator – 10 shtator 2022, Korçe, Tirane, Albania.  New York, USA. https://gjonmilivaf.com/

The Revolution of the City Around its Dream / Kuruar nga Stefano Romano dhe Remijon Pronja. Bulevard Art Media Institute ne bashkepunim me MAD Center “Gëzim Qëndro”, Tirane (Albania). https://mad-center.org/the-revolution-of-city-around-its-dream

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Kuruar prej Mirja Linnekugel, Freundeskreis Willy-Brandt-Haus e.V. Berlin (Germany). https://missingstories.net/exhibition/exhibition-berlin/

2021

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Thomas Elsen, H2 – Center for Contemporary Art in the Glass Palace, Augsburg (Germany). https://missingstories.net/exhibition/exhibition-augsburg/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić. National Historical Museum, (TAL) Tirana Art Lab. https://missingstories.net/exhibition/exhibition-tirana/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić, PI Museums and Galleries of Podgorica. https://missingstories.net/exhibition/exhibition-podgorica/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić Mladenov, Una Popović and Natalija Vujošević. Novi Sad Museum of Contemporary Art Vojvodina. https://missingstories.net/exhibition/exhibition-novi-sad/  

2020

Arkivi i Hapur – Open Archive / on the attention of Valentina Koça, Zeta Galeri, Tirane. https://qendrazeta.com/2020/12/14/open-archive/

Missing Stories – Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach / Curated by Adela Demetja, Thomas Elsen, Sanja Kojić Mladenov, Una Popović and Natalija Vujošević. Salon of the Museum of Contemporary Art (MoCAB), Belgrade. (Serbia). https://missingstories.net/exhibition/exhibition-belgrade/

BestOf / curated by Valentina Bonomonte and Emanuela Romano, a pick gallery, Turin. Italy. https://apickgallery.com/

2019

Ekrani i Artit Film Festival / Section Curated by Adela Demetja. Art House, Shkodra, Albania. http://www.arthouse.al/project/ekrani-i-artit-2019/?lang=en

Silence For… Curated by Aleksandra Zinovska-Vilic. MKC – Macedonian Cultural Centre. Skopje, North Macedonia.

Reaching Into Transformation / Curated by Xinchen Du. CP Project Space. NYC, USA. https://www.macp.sva.edu/reaching-into-transformation

2018

Executive (Dis)Order: Art, Displacement & the Ban / Curated by Osman Can Yerebakan. Queens Museum. Queens, NY. USA.

Schermo a Schermo/Ekrane përballë / Co – curated by Adela Demetja and Bruno Di Marino. Universiteti i Arteve. Tirana, Albania. https://iictirana.esteri.it/iic_tirana/sq/gli_eventi/calendario/2018/11/schermo-a-schermo.html

Muslim Mulliqi Prize 2018 / Are our Memories History? / Galeria Kombetare Kosove. Curated by Iara Boubnova. Pristina, Kosovo. http://www.residencyunlimited.org/remijon-pronja-featured-in-muslim-mulliqi-prize-2018-are-our-memories-history/

Ardhje Award / Curated by Alban Hajdinaj, Zeta Gallery, Tirana, Albania. https://qendrazeta.com/2018/06/04/ardhje-award-2018-winner/

Exgratia. Collezione Giuseppse Iannaccone / Curated by Adrian Paci dhe Rischa Paterlini. Milano, Italy. https://www.collezionegiuseppeiannaccone.it/collezione-giuseppe-iannaccone-and-art-house-presents-ex-gratia/?lang=en

2017

Idromeno Prize / Curated by Zef Paci & Artan Dracini, Shkoder, Albania.

Parallel Vienna 2017 – Parallel Vienna, Viene, Austria.

Mediterranea 18 – Young Artists Biennale, Curated by Maja Cirič, Tirane-Durres, Albania. https://www.bjcem.org/mediterranea18/

2016

AIRLAB 2016 Exhibition/TICA Residency / Curated by Stefano Romano. Tirane, Abania. http://tica-albania.org/new/en/artists-in-residency

THE WHALE THAT WAS A SUBMARINE – Contemporary Positions from Albania and Kosovo, Curated by Julia Fabényi. Ludwig Museum. Budapest, Hungary. https://www.ludwigmuseum.hu/en/exhibition/whale-was-submarine-contemporary-positions-albania-and-kosovo

2015

This is not a palm tree / Neurotitan Schwarzenberg. Curated by Annika Hirsekorn. Berlin, Germany.

http://www.neurotitan.de/Galerie/Archiv/2015/151107_this%20is%20not%20a%20palm%20tree.html

SARA ART FAIR 2015, Sarajevo, BH.

SUPERMARKET 2015 Stockholm Independent Art Fair. Stockholm, SE.

2014

LANGE NACHT DER MUSEEN. Curated by Lana & Rafet Jonuzi, KU(RZ)NTHALLE – Temporary Contemporary Art and Architecture.  Bregenz, AU.

Group Exhibition, Robert Kananaj Gallery. Toronto, Canada. https://robertkananajgallery.com/index.php?mact=CGBlog,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=37&cntnt01returnid=64

POST YOUNG ALBANIAN ARTISTS. Curated by Antonio Frugis & Roberto Lacarbonara. Museo Pino Pascali. Polignano al Mare, BA. Italy. https://www.museopinopascali.it/portfolio-items/post-young-albanian-artists/

2013

IDROMENO PRIZE, Curated by Zef Paci. Galeria e Qytetit Shkoder.  Shkoder, AL.

2012

ONUFRI PRIZE 2012. “PERCHANCE TO DREAM. Curated by Daniele Capra.GKA, (National Gallery of Art, Albania. https://www.danielecapra.com/testi/onufri-perchance/

Andata / ritorno. Curated by Matilda Odobashi. FAP Gallery. Tirane, ALB.

EKSPOZITA VETJAKE

“Inno alla Gioia e Il Prezzo della Liberta”. Opere Scelte Gallery. Curated by Claudio Cravero. Torino, Italy. 2018 https://operescelte.com/archivio/inno-alla-gioia-e-il-prezzo-della-liberta/

 “Untitled in Allegro Moderato”, ZETA Gallery, Curated by Marko Stamenkovic. Tirana, Albania. 2017 https://qendrazeta.com/2017/06/07/untitled-in-allegro-moderato_remijon-pronja/

“REMIJON PRONJA rex anonymous” Curated by Lana & Rafet Jonuzi, critical text by Daniele Capra. KU(RZ)NTHALLE – Temporary Contemporary Art and Architecture. Bregenz, Austria. 2014 http://remijonpronja.net/news.html